fredag 25 juli 2014

Att tänka på i sommarvärmen

Kaniner är känsliga för höga temperaturer eftersom de varken kan svettas eller flämta på ett effektivt sätt (som till exempel hundar gör) för att sänka sin kroppstemperatur. Kaniner reglerar istället sin kroppstemperatur genom att blodkärlen nära huden vidgas så att mer blod kan pumpas ut till kroppsytan för att kylas av. Det är främst genom att pumpa ut blod i öronen, så att det kyls ner, som kaninen håller kroppstemperaturen på en lagom nivå.

På sommaren kan det bli väldigt varmt, även här i Sverige och då finns det flera viktiga saker att tänka på för att kaninerna ska må bra. Några tips kommer här:

Vatten, vatten, vatten
Djur ska alltid ha fri tillgång på dricksvatten. När det blir varmt ute kan kaninerna, precis som vi, behöva dricka mer. Det är också bra att byta vattnet ofta så att kaninerna alltid har rent och svalt vatten att dricka.

Skugga
Skugga ska alltid finnas tillgängligt för kaninerna, de får aldrig sättas i direkt solljus utan möjlighet att gå in i svalkande skugga. Alla kaniner måste också få plats i skuggan utan att konkurrens uppstår.


Inomhus kan det också bli varmt på sommaren och för att sänka temperaturen inne kan du till exempel fälla ner persienner när solen ligger på utanför fönstret och ha öppna ytterdörrar för att få luften att röra på sig. 

Svalt underlag
För att underlätta för kaninerna att hålla temperaturen nere i värmen kan du placera ut keramik- eller stenplattor i skuggan eller inomhus där kaninerna vistas (dock inte där solen ligger på eftersom det får motsatt effekt). En fuktig handduk eller sval jord fungerar också bra. Kaniner ligger gärna på ett svalt underlag när det är varmt. 
Åse gräver en sval grop i skuggan
Frysta vattenflaskor i handduk
Ett annat tips är att fylla petflaskor med vatten och lägga i frysen. Vira sedan in dem i en handduk och lägg dem vid någon av kaninernas viloplatser. Ett annat sätt är att fylla en platt plastlåda med lock med frysklampar och ställa in till kaninerna. De kan då lägga sig intill eller uppe på ”kylelementen” för att svalka sig.

Fuktiga öron
Är det varmt kan du också ta lite ljummet vatten på handen och stryka över öronen på kaninen (men häll inte vatten på kaninen). När vattnet på öronen dunstar hjälper det till att kyla blodet som pumpas genom öronen. Det fungerar på samma sätt som när vi människor svettas.

Värmeslag
Verkar kaninen allmänpåverkad av värmen till exempel genom att den är ovanligt trött, apatisk eller har ansträngd andning bör du kontakta en veterinär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar