onsdag 11 december 2013

Jultema: Kaniner och säkerhetstänk i juletider

När man har frigående innekaniner, oberoende av om de alltid går lösa eller som de får vara lösa då och då, finns det flera saker som man behöver tänka på såhär runt jul. Under julen äter vi människor mycket julmat, kakor och godis. Tänk på att placera mat och godsaker så att kaninerna inte kommer åt dem och informera även gäster och barn i familjen om detta. Kaniner är strikta växtätare och har dessutom ett mag- och tarmsystem som är känsligt för plötsliga förändringar i kosten. Kaniner är anpassade för att äta en fiberrik kost, främst bestående av hö och gräs och mår inte bra om de äter mat som är avsedd för människor.

Levande ljus ska placeras så att kaninerna inte kommer åt dem eller riskerar att välta ner dem, dels på grund av brandrisken som det utgör och dels för att inte kaninerna ska råka skada sig.
Julgranen är ytterligare ett riskmoment. Kaniner gnager gärna på saker och gran smakar dessutom gott. Julgranen kan vara väldigt frestande för dina kaniner eftersom den ger dem ett ypperligt tillfälle att få använda sina tänder.

Den sortens gran som vi vanligtvis använder som julgranar är inte giftig för kaniner, men det är viktigt att tänka på att odlade granar kan vara besprutade, vilket inte alls är nyttigt för dina kaniner. Vissa gransorter som som kan användas som pynt är dessutom giftiga om dina kaniner skulle få i sig dem, ett exempel är idegran. Det är alltså värt att tänka till lite extra innan du tar in julgranen eller julpyntar med andra växter. När du ger gnagpinnar till dina kaniner är det förstås också viktigt att se till att de inte är giftiga eller besprutade.

Förra julen fick vi lite hastigt spärra av med kompostgaller runt julgranen här hemma för att Dunder inte skulle äta på den. Ett alternativ kan vara att klippa till ett par kompostgaller till lagom höjd så att de inte syns lika mycket, men samtidigt håller kaninerna ifrån granen.

Om du trots allt vet att du har en obesprutad gran som det inte gör något om dina kaniner tar några tuggor ifrån så tänk också på att inte sätta ljusen i granen för långt ner och att kaninsäkra sladden som går från julgransljusen till vägguttaget. Detta kan du till exempel göra genom att hänga upp även den utom räckhåll för kaninerna eller kapsla in den i ett plaströr. (Detsamma gäller julstjärnor, adventsljusstakar och annan elektronik som vi plockar fram såhär i juletider).

Det är också viktigt att komma ihåg att inte hänga julgransprydnaderna inom räckhåll för kaninerna, eftersom de ofta är av material som kaniner inte bör få i sig. Vill du kan du pyssla ihop egna kaninsäkra julgransprydnader, som du kan hänga i granen. Varför inte halmbockar, höänglar eller halmstjärnor?

En liten checklista:
  • Placera julmat och godsaker så att kaninerna inte kommer åt dem
  • Placera levande ljus utom räckhåll för kaninerna
  • Kontrollera att julgranen inte är giftig eller besprutad
  • Placera lökväxter, julstjärnor och andra prydnadsväxter så att kaninerna inte kommer åt att äta på dem
  • Kaninsäkra elsladdar och elektronik, till exempel genom att innesluta elsladdar i plaströr
  • Placera även julgransprydnader och julgransljus utom räckhåll för kaninerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar