måndag 2 december 2013

Kreativ utfodring – Hö

Vill du ge sina kaniner en utmaning och något att göra kan du vara kreativ när det gäller utfodringen. Kaniner ska alltid ha fri tillgång på hö, men utöver det kan hö också användas i berikningssyfte. I det här inlägget tänkte jag ge lite tips på olika sätt att ge just hö till kaninerna. Jag har lånat idéer lite här och var så en del kanske känns igen, men inspiration kan det förhoppningsvis ge ändå.

Med hjälp av papperspåsar, en sax, lite snöre och eventuellt en figurstans kan du göra höpåsar till kaninerna som de sedan får slita och bita i för att komma åt höet. Börja med att klippa eller stansa ut hål i nedre halvan av papperspåsen, sedan fyller du påsen med hö och knyter ihop den med ett snöre. Låt gärna lite hö sticka ut så att kaninerna förstår att påsen är full med mat. Var noga med att välja påsar som inte innehåller några gifter. Jag använder mig av ekologiska presentpåsar i papper. Snöret bör också vara av naturmaterial.


Ett annat tips är att stoppa hö i en tom toapappersrulle så att det sticker ut lite på varje sida. Detta tycker Dunder är en rolig leksak. En gallerboll kan också fyllas med hö som aktivering för kaninerna. Alba brukar ta tag i ett höstrå och kasta runt med bollen för att försöka dra ut höet.


Äggkartonger kan också användas för att göra aktiveringsleksaker. Ett sätt är att fylla äggkartongen med hö, så att det sticker ut lite på sidorna och sedan stänga den så att kaninerna får fundera ut hur de ska få upp kartongen och komma åt höet. Jag använder äggkartonger i ofärgad kartong. Jag använde en stor äggkartong i exemplet eftersom det var det jag hade hemma, men små fungerar också bra. I exemplet har jag även lagt i lite torkade äpplestrimmlor för att motivera kaninerna lite extra.


Det här var några tips, om det är någon som har andra roliga tips på höutfordring eller någon som testat dessa så får ni gärna skriva en kommentar och berätta.

4 kommentarer:

 1. Jag har aldrig hört att man aktiverar genom hö. Kanske är värt att testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag :) Vad roligt att du gillar idén! Hö är ju basmaten så varför inte ibland presentera den på ett roligare sätt som kräver lite problemlösning. Kaniner är selektiva när de äter även i naturen och äter det de föredrar bäst först. Alba och Dunder brukar till exempel alltid bli uppspelta när de får nytt hö, även om de har kvar av sitt gamla, så oftast är det inte något problem med motivationen även om det ”bara” är hö. Vill man kan man som sagt lägga i lite pelletsbitar, äpplebitar eller liknande för att motivera lite extra någon gång ibland.
   /Linnea

   Radera
 2. Rolig idé! Jag brukar använda gallerbollarna till hö till grönsaker också, det uppskattar min ena kanin riktigt mycket!
  Vill upplysa dig om att du har en fantastisk blogg! Jag är djurbloggare själv men din blogg va verkligen intressant, kul med andras idéer!

  SvaraRadera
 3. Tack, vad roligt att du gillar bloggen! Fint tips med grönsakerna :) Jag brukar ibland använda gallerbollarna när jag ger bladgrönsaker, men har inte testat med annat.

  SvaraRadera