söndag 17 november 2013

Vikten av utrymme och motion


Kaniner har ett stort behov av motion för att må bra. En vanlig bur räcker inte. Det finns många sätt att ge sina kaniner möjlighet till mer motion. Ett rymligt hägn ute eller ett eller flera kaninsäkrade rum inne kan fungera bra som kaninernas bas.

Kaniner som inte erbjuds tillräckligt med utrymme att röra sig på går miste om att kunna utföra många av sina naturliga beteenden. Risken för oönskade beteenden såsom pälsätning och apati (likgiltighet och passivitet) ökar och brist på motion kan också leda till problem med skelettet, till exempel i form av benskörhet. Kaniner rör sig dessutom mer och interagerar mer med sin omgivning när de har tillgång till större ytor än när de hålls i små burar.

När du ger dina kaniner tillräckligt med utrymme och stimulans ökar du trivseln för dina kaniner och samtidigt som kaninerna blir roligare att ha som sällskapsdjur. Kaninerna har möjlighet till en rikare beteenderepertoar och är förmodligen också mer intresserade av sin omgivning och dig som ägare.

Jag har löst det så att Alba och Dunder har ett eget rum att bo i. Utöver det får de skutta fritt när vi är hemma. (Det är viktigt att kaninsäkra de rum där kaninerna får gå lösa, till exempel genom att lägga plaströr runt elsladdar och ställa ömtåliga och farliga saker utom räckhåll för kaninerna). Alba och Dunder uppskattar också sitt utehägn mycket där de får möjlighet att upptäcka nya dofter och använda sina sinnen. Alba far runt och gör glädjeskutt en stor del av tiden ute medan Dunder för det mesta tar det lite lugnare och betar gräs och torra höstlöv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar