lördag 30 mars 2013

Gräva

Kaniner spenderar i det vilda en stor del av sin tid nere i sina gångsystem i marken. Kaninens latinska namn Oryctolagus cuniculus översätts i själva verket till ”harlik grävare av underjordiska gångar”, vilket väl beskriver hur kaniner lever i naturen. Kaniner använder sina hålor som skydd mot rovdjur och de är utformade så att kaninerna ska ha största möjliga chans att komma undan när ett rovdjur jagar dem ovan jord eller när ett rovdjur tar sig ner i deras hålor. Vissa ingångar är väl synliga, medan andra är väl kamouflerade av till exempel buskar och dessa är dessutom ofta utformade så att början på gången går lodrät neråt. Det gör att kaninerna fort kan undkomma och rovdjur har svårt att följa efter.

Att gräva är således ett av kaninens naturliga beteenden och kaniner som hålls av människor bör också få möjlighet att gräva. Om man har utekaniner i hägn kan det vara relativt enkelt att ge kaninerna möjlighet till att gräva till exempel genom att gräva ner bottennätet i hägnet så långt att det ger dem möjlighet att gräva eller genom att bygga en liten kulle i hägnet som de kan gräva i. Det kan vara svårare att tillfredställa detta beteendebehov för innekaniner, men det finns alternativ även där. Häromdagen gjorde jag en ”grävlåda” åt Dunder.


Jag tog en flyttlåda och skar ett hål längst ner i ena sidan och fyllde den med halm, på så sätt kan han gräva en liten gång eller håla i halmen. Ännu bättre kan vara att använda en större låda, med flera in och utgångar för att efterlikna kaniners naturliga utformning av gångsystem.


Dunder testar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar