lördag 9 mars 2013

Foderboll

Det finns många roliga sätt att utfodra sin kanin på, både när det gäller hö och eventuell pellets. Hö ska utgöra den största delen kaninens kost och pellets bör endast ges som komplement. För att spegla kaniners naturliga ätbeteende är det lämpligt att ge eventuell pellets tidigt på morgonen eller på kvällen. Hö och vatten ska kaninen alltid ha tillgång till. Dunder får endast en liten mängd pellets varje dag och han brukar få den i en foderboll. En foderboll fungerar så att pelletsen ramlar ut när kaninen rullar på bollen. Foderbollarna som vi har går att ställa in så att det blir olika svårt för Dunder att få ut pelletsen. I naturen betar kaniner gräs och andra växtdelar och väljer ut växtdelar efter näringsinnehåll. Jag tänker att foderbollarna efterliknar ett mer naturligt ätbeteende än om han skulle få sin mat i en skål, dessutom är det en rolig aktivering och han får röra på sig medan han äter.


2 kommentarer:

 1. Hej! Hittade din blogg via länk på Majas facebook. Jag har också en rex, Trollet, som bor inne. Har en sån där gul boll till honom, men han äter upp den... Tuggar i sig plasten! Har som tur är en röd också, för katter så det är möss och fiskben på ;) Som tur är bryr han sig inte, och plasten är hårdare i den så han kan inte bita sönder den... Du får nog ett helt gäng kommentarer nu, hoppas du tycker det är kul ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin!
   Vad roligt att du hittat hit! Använd den röda bollen istället om han låter bli att tugga på den, det låter ju inte bra att han får i sig plast. Ett annat tips är annars att sprida ut pelletsen på golvet, då får han också leta upp den och man förlänger ättiden jämfört med om han får maten i en skål. Det finns flera andra roliga sätt att utfodra sina kaniner på. Jag ska se om jag kan knåpa ihop ett inlägg om det framöver. Det är roligt med kommentarer så det är bara att kommentera.
   /Linnea :)

   Radera