fredag 8 april 2016

Vardagsträning

Det var länge sedan bloggen uppdaterades, men nu kommer äntligen ett inlägg. Det blir inte särskilt faktatungt utan tanken är mest att ge exempel från vardagen med kaniner och förhoppningsvis lite träningsinspiration. Kaniner är duktiga på att lära sig saker och mycket i vardagen kan underlättas med lite träning.

Många kaninägare kan säkert känna igen sig i att kaninerna vet precis när det är matdags och hittar på effektiva sätt att göra oss människor uppmärksamma på eventuella brister i punktlighet. 

När jag var hemma över jul och innan påsk passade vi på att klippa klor och då bjuds det alltid på lite pellets som belöning. Persilja är också en favorit. Alba demonstrerar fint.


Klickerträning, som är en form av positiv förstärkningsträning, associeras ofta med hundträning, dock kan i princip alla djur lära sig nya saker med denna metod. Fiskar till exempel! Positiv förstärkning innebär att belöna ett önskat beteende, det vill säga lägga till något trevligt för att öka förekomsten av beteendet i framtiden.

Att använda en target för att flytta djur från en plats till en annan kan vara mycket användbart. Det används bland annat för förflyttning av potentiellt farliga djur på zoo, men kan också användas i vardagen med våra sällskapsdjur. I bildserien nedan använder jag en pinne som target för att lära Dunder att gå upp på lådan. För att lära in detta beteende använde jag en metod som kallas shaping, vilket innebär att man formar beteendet stegvis. Dunder var nyfiken på pinnen och kom fram för att undersöka den, klick och belöning. Om kaninen inte är intresserad av targeten behöver man lägga in fler steg, till exempel vända sig mot targeten, röra sig mot targeten och belöna för rätt beteende för varje kriterium på vägen mot målbeteendet. Det tog inte lång tid innan Dunder kopplade att nosa på tageten resulterade i en godbit och när han lärt sig det kunde jag successivt börja flytta den för att på så sätt lära honom att följa den.
Klickerträning kan också användas för att träna på att gå in i transportlådan, något som många djur tycker är obehagligt. Alba demonstrerar nedan. Jag använde shaping även här och började med att klicka och belöna när hon rörde sig mot öppningen på transportlådan, när hon stack in huvudet och när hon till slut tog ett skutt in. Man bryter ner beteendet i så många steg som behövs och när kaninen lyckats några gånger kan man öka svårighetsgraden. Det är viktigt att låta kaninen lyckas för att hålla motivationen uppe. På bilden nedan ger jag belöningen genom burväggen för att skapa en positiv association till att vara i lådan och undvika att hon associerar belöningen med att lämna lådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar