Kaniner kan precis som andra djur drabbas av fästingar när de är ute på sommaren. Fästingarna biter sig oftast fast där pälsen är som tunnast, t ex på öronen och runt ögonen på kaninen. Bettet kan leda till lokal hudirritation. Har man otur kan både fästingar och mygg också föra med sig olika sjukdomar till exempel de allvarliga virussjukdomarna kaninpest (Myxomatos) och kaningulsot (Rabbit Viral Hemorrhagic Disease). Om du och dina kaniner bor i ett område där dessa sjukdomar förekommer är det en god idé att vaccinera kaninerna varje år.
Tyvärr finns det inga fästingmedel som är säkra att använda till kaniner, de medel som finns för hund och katt kan rent av vara farliga för kaniner. Istället gäller det att se över kaninerna varje dag och plocka bort eventuella fästingar så fort som möjligt. Se då över hela kaninen eftersom fästingar som ännu inte bitit sig fast också kan krypa runt i pälsen. Risken för att sjukdomar överförs ökar ju lägre fästingen får sitta kvar. Det finns flera olika sorters fästingborttagare på marknaden som kan underlätta bortplockningen.
Mygg och knott kan också besvära kaninerna under sommarhalvåret och det finns tyvärr inte heller något medel mot mygg och knott som är godkänt för kaniner. Självklart ska kaninerna få vara ute, beta gräs, gräva och njuta av sommaren ändå, men du kan underlätta för kaninerna genom att antingen sätta upp myggnät runt dem eller ta in dem inomhus de tider på dygnet då myggen och knotten är som värst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar